Alliance To End Plastic Waste Logo

ALLIANTIE TEGEN PLASTIC AFVAL

Persbericht van 18.07.2019

  1. Pers
  2. Persberichten
  3. Persberichten 2019
  4. Alliantie tegen plastic afval

STOROPACK SLUIT ZICH AAN BIJ EEN WERELDWIJD INITIATIEF OM PLASTIC AFVAL IN HET MILIEU AAN TE PAKKEN

Metzingen, juli 2019. Het plastic afval in het milieu, vooral in de oceanen, is een grote uitdaging voor de wereld. Samen met zo’n 40 andere bedrijven stelt de Duitse verpakkingsspecialist zich tot doel om de plastic vervuiling van het milieu tegen te gaan en het reeds aanwezige plastic op te ruimen. De internationale Alliance to End Plastic Waste (AEPW) werd in januari dit jaar opgericht en heeft al circa 1 miljard dollar vrijgemaakt. De komende vijf jaar zal een budget van minstens 1,5 miljard dollar beschikbaar zijn voor allerlei projecten.

“Plastic afval hoort niet in het milieu, maar in degelijke recyclingsystemen. Daarom sluiten wij ons met volle overtuiging aan bij de alliantie en willen wij een steentje bijdragen”, zegt Hermann Reichenecker, voorzitter van de raad van bestuur van Storopack.

Maatregelen van de alliantie
De AEPW focust met oplossingsgerichte projecten op vier aandachtsgebieden. Eén ervan is het ontwikkelen van de nodige infrastructuur. Steden en regio’s die in het bijzonder getroffen worden door de plastic vervuiling moeten steun krijgen om een infrastructuur voor afvalbeheer te ontwikkelen. Investeringen zijn voorzien in nieuwe technologieën voor recyclingprocessen en het hergebruik van plastic. Er moeten innovatieve oplossingen komen voor het recyclen van verpakkingen en een circulaire economie moet worden gestimuleerd. Een deel van het budget wordt ook voorbehouden om het bewustzijn te verhogen bij de getroffen bevolking. De bedoeling is om consumenten voor te lichten over recyclingprocessen en zo het probleem onder de aandacht te brengen. Bovendien richt de AEPW zich met name ook op het elimineren van de accumulatie van plastic in oceanen en rivieren, want op dat gebied  is er dringend nood aan actie.

De wereldwijde non-profit organisatie verenigt bedrijven uit de hele waardeketen rond plastic, zoals leveranciers van grondstoffen, chemische bedrijven, kunststofproducenten, producenten van consumentengoederen en recyclebedrijven van over de hele wereld. De Alliance to End Plastic Waste werkt eveneens samen met de World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) en het United Nations Environment Program (UNEP). In de toekomst wil de AEPW ook samenwerken met overheden, ngo’s en investeerders.