Eine Frau trägt eine schwarze Isolierbox

TRANSPORTDOZEN VOOR COVID-19-VACCINS STAAN KLAAR

Persbericht van 10.12.2020

  1. Pers
  2. Persberichten
  3. Transportdozen voor COVID-19-vaccins staan klaar

MET EEN VEREISTE TEMPERATUUR VAN MAAR LIEFST -70 GRADEN, OOK TIJDENS HET TRANSPORT, IS HET CRUCIAAL OM DE KOUDEKETEN VOORTDUREND IN STAND TE HOUDEN. ER ZIJN DOZEN BESCHIKBAAR IN DE HELE EU.

Metzingen, december 2020. Coronavaccins moeten tijdens het transport de hele tijd bevroren blijven. Sommige vaccins hebben een temperatuur van -70 graden nodig. Dat is een unieke logistieke uitdaging. Maar fabrikanten kunnen vertrouwen op speciale, geïsoleerde dozen die de vereiste temperatuur onder het vriespunt houden tijdens het vervoer. Tegelijkertijd beschermen ze de goederen tegen schade. Zulke dozen hebben best een soort van kwalificatie, wat wil zeggen dat ze de temperatuur van de goederen voor een bepaalde tijdsduur binnen een bepaald bereik kunnen houden, met controleerbare resultaten. Koelelementen of droogijs houden bijvoorbeeld de temperatuur laag.

 

Tot wel 72 uur lang ijskoud

Storopack, de specialist in beschermende verpakkingen uit Metzingen, biedt een waaier aan gekwalificeerde oplossingen aan met verschillende gradaties: tot -70 graden, tot -20 graden en tussen 2 en 8 graden. Omdat verschillende vaccins op een verschillende temperatuur moeten worden bewaard, kunnen fabrikanten en verdelers de meest geschikte logistieke oplossing kiezen. De duur van het transport is ook belangrijk. Afhankelijk van de vereisten en de gebruikte toeleveringsketen, kunnen de dozen de vereiste temperatuur tot 12, 48 of 72 uur lang behouden. Daardoor is transport over langere afstanden mogelijk, zoals routes door verschillende EU-landen. Storopack heeft zowel dozen voor eenmalig gebruik als herbruikbare dozen, die gemaakt zijn van geëxpandeerd polystyreen (EPS) of geëxpandeerd polypropyleen (EPP). Ze zorgen ervoor dat de goederen optimaal geïsoleerd en uitstekend beschermd zijn.

Voor het transport van kleinere volumes kunnen de vaccins in een apart compartiment in de doos worden bewaard (box-in-box). Voor grotere volumes kan een thermoshipper worden gebruikt. Dat is een grote koelbox die op een Europallet past. Storopack heeft ook kleine verzegelbare en herbruikbare koelboxen ter beschikking voor temperaturen tussen 2 en 8°C. Die zijn handig voor vaccinteams die minder mobiele mensen moeten behandelen.

 

Logistieke oplossingen moeten in de hele EU beschikbaar zijn

Voor de vaccinfabrikanten is het belangrijk dat de logistieke oplossingen in de hele EU beschikbaar zijn. Zo kunnen COVID-19-vaccins vanuit de productiecentra in verschillende landen immers snel geleverd worden aan alle bestemmingen. Dankzij zijn productievestigingen in Duitsland, Frankrijk en Spanje kan Storopack korte routes aanbieden en kan het snel de productiecapaciteit aanpassen aan de veranderende behoeften.