MILIEUVRIENDELIJKE, COMPOSTEERBARE VERPAKKING

Persbericht van 29.08.2022

  1. Pers
  2. Persberichten
  3. Milieuvriendelijke, composteerbare verpakking

HET STOROPACK-ASSORTIMENT HEEFT ER EEN NIEUW LID BIJ: DE AIRplus® Bio Home Compostable-FOLIE

Metzingen, Augustus 2022. De nieuwe luchtkussenfolie van Storopack, AIRplus® BIO Home Compostable, legt nog sterker de focus op duurzaamheid. De folie voldoet namelijk aan de definities van bioplastic: hij is gedeeltelijk biogebaseerd – zo bestaat hij onder meer uit zetmeel, een natuurlijke en hernieuwbare grondstof – en hij mag op het huiscompost. Niet alleen verlagen de uiterst lichte luchtkussens het transportgewicht, ze verminderen ook het plasticafval doordat ze de natuurlijke kringloop sluiten. TÜV Austria heeft de folie gecertificeerd voor thuiscompostering. Dit betekent dat hij net als organisch afval bij het huiscompost mag. Volgens de DIN EN 13432-norm, waarop de certificering is gebaseerd, wordt ten minste negentig procent van de folie binnen 365 dagen biologisch afgebroken in natuurlijke grondstoffen, zodat er geen kunststoffen of giftig materiaal achterblijft. Afhankelijk van de temperatuur en de microcultuur van het compost zetten microben en warmte ook de resterende tien procent volledig om in kooldioxide, water en biomassa. De certificering garandeert dat de resulterende biomassa plant- en wormvriendelijk is. Luchtkussens die gemaakt zijn van de innovatieve organische folie hebben uitstekende verpakkingseigenschappen en bieden optimale bescherming tijdens het transport van lichte tot middelzware goederen.

Focus op duurzaamheid
“Het is ons doel om tegen 2025 minstens 50% van onze grondstoffen uit gerecycleerde of hernieuwbare bronnen te halen. Onze nieuwe AIRplus® Bio Home Compostable-folie brengt ons een stap dichter bij dit doel”, klinkt het bij Vicentina Pereira, Product Manager van AIR and LOOSE FILL bij Storopack. In 2021 bestond 33 procent van de producten die de onderneming produceerde al uit hernieuwbare en gerecycleerde materialen. Storopack distantieert zich ook volledig van misleidende etiketten en van plastic producten met oxo-afbreekbare additieven. Zulke producten zijn namelijk niet echt biologisch afbreekbaar, maar doen niet meer dan uiteenvallen waardoor ze onzichtbaar worden, en laten dus microplastics achter. De specialist in beschermende verpakkingen gebruikt dit soort oxo-afbreekbare materialen in principe nooit.

Verwijdering bij het huiscompost
De folie mag gewoon bij het compost in de achtertuin waar hij volledig wordt afgebroken door micro-organismen. Zo helpt hij de natuurlijke kringloop te sluiten. De AIRplus® Bio Home Compostable-folie kan echter nog op andere manieren worden verwijderd. In vele landen en regio’s mag hij in de bak voor organisch afval met het oog op industriële compostering. De manier waarop afval verwijderd mag worden, hangt af van de voorschriften en normen in de verschillende gebieden en gemeenten, en deze voorschriften zijn in sommige gevallen nog in ontwikkeling. Via de QR-code op de verpakking ontdekken eindverbruikers wat de verwijderingsmogelijkheden in hun land zijn.